To, w jaki sposób się odżywiamy, ma ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, a także na nasz wygląd. Obszarem szczególnie wrażliwym na różnego rodzaju bodźce (w tym również wybierany przez nas pokarm) jest skóra naszej twarzy. Zdaniem dermatologów produkty spożywcze, po które sięgamy, mogą przyczynić się miedzy innymi do powstania lub intensyfikacji trądziku. Na szczęście odpowiednio dopasowana dieta jest w stanie złagodzić niepożądane objawy, a niekiedy nawet pomóc nam całkowicie pozbyć się uporczywego defektu.
Codzienna, żmudna walka z niedoskonałościami cery bywa niezwykle trudna i czasochłonna. Co gorsza, pomimo pełnego zaangażowania, nasze starania niejednokrotnie okazują się bezowocne. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że szpecące, a niekiedy także bolesne zmiany skórne mogą być skutkiem niewłaściwych nawyków żywieniowych. Oczywiście podstawą skutecznego leczenia tego typu niedoskonałości jest konsultacja z dermatologiem, warto jednak zadbać również o właściwą dietę. Jakich produktów spożywczych powinniśmy zatem unikać zmagając się z problemem trądziku, a których składników nie może zabraknąć w naszym menu?
Unikajmy produktów wysokoprzetworzonych
Niektóre z produktów spożywczych kuszą nas intensywnym smakiem, a także łatwością oraz szybkością ich przygotowania. Niestety tego typu wysoko przetworzone pożywienie stanowi poważne zagrożenie dla naszej cery. Chcąc cieszyć się gładką i zdrową skórą, musimy zrezygnować z tak zwanych fast foodów, dań z długim terminem przydatności, niezwykle popularnych słonych przekąsek takich jak chipsy, paluszki, krakersy.
Trzymajmy się z daleka węglowodanów
Pyszna, mleczna czekolada stanowi dla większości z nas obiekt westchnień. Niestety, jeśli chcemy raz na zawsze pozbyć się trądziku, musimy zapomnieć o gorącym uczuciu, które łączy nas z tym obłędnie dobrym łakociem. Jednak czekolada to nie jedyna słodkość, z której należy zrezygnować borykając się z problemem niedoskonałości cery.
Zdaniem specjalistów, osoby wykazujące skłonność do trądziku, powinny zdecydowanie ograniczyć ilość spożywanych cukrów. Badania wykazały, że długotrwałe stosowanie diety niskowęglowodanowej skutecznie łagodzi niedoskonałości. Pamiętajmy, że cukier znajduje się nie tylko w słodyczach, ale także w produktach takich jak jogurty owocowe, serki homogenizowane, płatki śniadaniowe i różnego rodzaju napoje. Błędem będzie również sięganie po napoje zawierające w swoim składzie dużą ilość cukru.
Postawmy na produkty bogate w witaminy
Naszymi głównymi sprzymierzeńcami w walce z trądzikiem są witaminy. Z tego też względu, powinniśmy wybierać produkty będące ich bogatym źródłem. Zadbajmy zatem, aby w naszym jadłospisie nie zabrakło świeżych warzyw i owoców. Postawmy na bogate w witaminę A oraz E brokuły, sałatę, szpinak, marchew, paprykę, brzoskwinie, morele oraz jabłka zwane papierówkami. Sporą dawkę witaminy E znajdziemy również w olejach roślinnych, oliwie z oliwek oraz w ziarnach słonecznika.
W naszym menu nie może także zabraknąć roślin strączkowych, orzechów, jaj i produktów pełnoziarnistych. Świetnie sprawdzą się także kiełki oraz lubiana przez wegetarian soja. Wspomniane produkty zaopatrzą nasz organizm w pożądaną dawkę witamin z gruby B.