Śnieżnobiały uśmiech to nie tylko ozdoba - to również symbol młodości, zdrowia i pozycji społecznej. Piękne zęby stanowią obecnie swego rodzaju „must have” w świecie osób pragnących uchodzić za atrakcyjnych. Niezależnie od tego, czy pęd za idealną bielą jest uzasadniony i spójny z naszym poczuciem estetyki, czy też nie, jedno jest pewne – ten trend szybko się nie zmieni.
Wygląd, a w tym również kolor naszych zębów, zależy od wielu czynników. Na część z nich nie mamy większego wpływu, pozostałe natomiast są zależne od naszej pielęgnacji. To jak prezentuje się nasz uśmiech jest również związane ze sposobem w jaki się odżywiamy. Regularne spożywanie niektórych produktów może być przyczyną powstawania na naszych zębach ciemnych przebarwień. Czego zatem powinniśmy unikać, aby móc cieszyć się nieskazitelnym uśmiechem?
Czarna kawa
Jeśli nie wyobrażamy sobie poranka bez filiżanki gorącej czarnej kawy, powinniśmy liczyć się z możliwością utraty naturalnej bieli naszych zębów. Uwielbiany przez nas napój, ze względu na swój specyficzny ciemny kolor, jak żaden inny wnika w porowatą strukturę szkliwa, zabarwiając go tym samym żółtawym odcieniem.
Równie „mroczna” herbata
Jeśli wydaje nam się, że nasz uśmiech nie jest zagrożony, gdyż należymy do grona miłośników klasycznej czarnej herbaty – jesteśmy w ogromnym błędzie. Ten rozgrzewający napój „farbuje” zęby w prawie tak samo dużym stopniu jak opisywana wyżej kawa. Co zatem pić o poranku? Dobrym pomysłem jest zastąpienie kawy oraz herbaty szklanką ciepłej wody z cytryną. Takie rozwiązanie dostarczy nam sporą dawkę cennej witaminy C, a dodatkowo przyśpieszy pracę naszego metabolizmu, oczyszczając tym samym nasz organizm z toksyn.
Czerwone wino
Kieliszek czerwonego wina do obiadu? Brzmi idealnie! Niestety nasze zęby nie są tego samego zdania. Co prawda wytrawna wersja wspomnianego trunku wspomoże proces trawienia, jednak zostawi również ślad w postaci poszarzałego uśmiechu.
Purpurowe buraki
Nie ulega wątpliwości, że buraki są wyjątkowo zdrowe i warto wprowadzić je do swojej diety. Niestety te purpurowe warzywa mają również swoje ciemne strony. Jeśli kiedykolwiek próbowaliśmy obrać buraki (a prawdopodobnie mieliśmy ku temu niejedną okazję), to zapewne zauważaliśmy, że nasze dłonie przybierają podczas tej czynności nieciekawy siny lub fioletowy kolor. Winowajcą jest w tym wypadku intensywny barwnik znajdujący się w opisywanych warzywach.
Niestety buraki nie pozostają obojętne nie tylko dla naszych dłoni, ale również dla zębów. Purpurowy odcień z pewnością nie uczyni naszego uśmiechu olśniewającym.
Sos sojowy
Sushi to niskokaloryczny posiłek, a dla niektórych przekąska, która cieszy się ostatnimi czasy ogromną popularnością. Niezbędnym dodatkiem do tego japońskiego specjału jest oczywiście sos sojowy. Lecz nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z barwiących właściwości uwielbianego przez Azjatów sosu. Dlatego jeśli chcemy, aby nasze zęby pozostały śnieżnobiałe, powinniśmy zdecydowanie ograniczyć spożywanie opisywanego specjału.